Fleksibilitet – forandring og udvikling
Fleksibilitet i rumfordeling og funktioner har været et gennemgående ønske fra stort set alle brugere knyttet til nyt SUND lige fra laboratorier og undervisningslokaler til mødelokaler og kontorer. Mange oplever det som en stor mangel i de eksisterende bygninger, og samtidig ønsker man at give mulighed for, at der kan udvikles nye undervisnings- og arbejdsformer og mødekulturer i det ny byggeri. Der er en forventning om, at bl.a. undervisningen ligesom mødekulturen vil ændre sig i takt med den digitale udvikling og derved stille nye krav om fleksibilitet til de fysiske rammer.
Fleksible laboratorier
”Vi kender i dag ikke, hvilke forskningsprojekter og opstillinger vi har om 6-10 år”. Denne klare udmelding fra brugerne har betydet, at det har været arkitekternes opgave at planlægge fleksible laboratorier, der let kan ændres og tilpasses til både nye forskningsgrupper og nye forskningsprojekter. Løsningen er laboratorier, der er bygget op over et antal standard forskningsenheder. Hver enhed består dels af et generelt stort laboratorium dels af et antal mindre rum, hvor der efter behov kan placeres støttefunktioner som vejerum, støjrum og rum til specialapparatur m.v. Yderligere vil de enkelte laboratorier efter behov kunne opdeles eller afskærmes i mindre områder ved fleksible vægge.
Fleksible undervisningslokaler
Med hensyn til undervisningslokaler, har det været et ønske at udforme lokaler, som indbyder til nye undervisningsformer med større mulighed for at veksle mellem teori og praksis, så der skabes en mere interaktiv undervisningssituation. Forventningen om, at der i fremtiden vil være en langt bredere vifte af undervisningsformer end i dag, stiller også krav til fleksibilitet i forhold til lokaler - fx mulighed for at arbejde alene, i grupper eller i større fora, vidensdele osv.
I det forslag som præsenteres på brugermøderne i juni måned, er der disponeret undervisningslokaler med plads til holdbaseret undervisning med opkoblingsmuligheder til forskellige netværk og med mulighed for at lave praksis relaterede aktiviteter. Derudover vil der være tre auditorier med plads til 225 personer. Indretningen af disse tænkes forskellig med henblik på at kunne bruge dem til forskellige formål. Samtidig er der planeret et antal standard gruppe-/møderum, som man som studerende, underviser eller forsker kan booke og disponere over. Her kan der foregå undervisning i mindre grupper, gruppearbejde mellem studerende, møde mellem underviser og studerende osv. Lokalerne vil altså kunne bruges til undervisning og mødeaktivitet, som grupperum, stillerum m.m. alt efter det aktuelle behov. SUND vil desuden få adgang til SDUs øvrige store auditorier på campus.
Fleksible kontorområder
For kontorområderne til primært forskning har det været et ønske blandt et flertal af forskere at fastholde muligheden for at ”lukke sin dør” og arbejde i fred i ”eget” kontor. Samtidig har man ønsket at få det fysiske og uformelle rum til at mødes med kollegaer som incitament for samarbejde, vidensdeling, sociale relationer osv.
Ønsket om fleksibilitet i kontorafsnittene har arkitekterne løst ved at planlægge kontorrum med forskellige størrelser og med indbyrdes fleksibilitet. En 1/3 del af kontorarealet er således disponeret til énmandskontorer. Resten er udlagt til kontorlokaler op til 2-5 personer. Væggene bliver fleksible, således at der er mulighed for at ændre rumstørrelse efter fremtidens behov. Samtidig har man friholdt plads i kontorafsnittene til etablering af mere uformelle mødesteder. Der er derfor god mulighed for både at kunne trække sig tilbage på sit kontor og at kunne mødes med arbejdskollegaer på mere uformelle mødesteder og midlertidige arbejdspladser, som også kan udnyttes af gæster. Hensigten er at styrke arbejdsmiljøet og fremme samarbejde og videndeling i hverdagen.