Arbejdspladsen er mere end et kontor
Hierarki betyder meget, når det handler om kontor og den status som kontoret giver – og samtidig er det ofte sådan, at personer højt i hierarkiet ikke er så meget på deres kontor på grund af mange møder og eksterne aktiviteter, fortæller adjunkt Marianne Stang Vålund, CBS.
Det traditionelle syn på hierarki betyder ofte, at der er en higen efter det store hjørnekontor med et stort skrivebord. Sidder man i et mindre kontor eller i et fælles kontor ligger det i kulturelt betingede forståelse, at man ikke er så betydningsfuld på arbejdspladsen. Måske er denne kulturelle forståelse med til at skabe forestillingen om, at man arbejder bedste alene, og derfor ikke får afprøvet, hvordan kontormæssige interessefællesskaber kan gavne ens arbejde?
Marianne Stang Vålund har i fem år siddet i et 12-personers storrumskontor i Kilen på CBS med professor Kristian Kreiners forskningscenter. Her sad gruppen sammen fra professor til ph.d.-studerende. Det gav en god dynamik og skabte et stærkt og fascinerende forskningsmiljø. Hendes oplevelse var, at arbejdsformen havde en stor betydning for arbejdsdisciplin og videndeling, som var givende.
Plads til både fordybelse og inspiration
Marianne Stang Vålunds erfaringer var optakt til den tværgående brugergruppe for kontorer, mødesteder og videndelings diskussioner den 10. september. Det blev hurtigt klart i gruppen, at diskussionen ikke skulle handle og enten storrumskontorer eller cellekontorer. I stedet er fleksibilitet og foranderlighed kodeord, der kan imødekommes med en modulariseret planlægning, som betyder, at kontorpladser kan ændres fra énmands til flermands efter behov fra måde arbejdsopgaver og medarbejdere.
Det er afgørende, at medarbejderen kan få ro til fordybelse, men samtidig er videndeling og møder både for større grupper men i høj grad også for 2-6 personer samt helt uformelle møder nødvendigt for en moderne inspirerende arbejdsform – den ”positive forstyrrelse”, som Marianne Stang Vålund udtrykte det. En løsning til at sikre at begge behov kan efterkommes er at gøre det normale kontor lidt mindre og så bruge de overskydende kvadratmeter på mødelokaler, mødesteder, sociale spots og flydende arbejdspladser til fx gæster. Det betyder, at man kan arbejde flere steder i samme bygning samtidig med, at man som medarbejder beholder sin ”private” plads. Den praktiske mulighed for at arbejde mere flydende i bygningen øges i takt med, at det papirløse kontor mere og mere bliver en realitet med ny og forbedret teknologi.
Lys giver indbydende rum
Udsyn, indblik, gennemsigtighed og lyse og indbydende rum er også det der skal til, når den bedste arbejdsplads med trivsel og et godt arbejdsmiljø skal udformes. Derfor skal der være kig på tværs af bygningen til skov og human trafik, der inspirerer og giver trygge rammer.